Geschiedenis Verginia House Rebuilding Project

 

In 2013 kreeg mw. Hart, directeur van RUMAS, de kans om deel te nemen aan een Amerikaans leiderschapsprogramma met als titel: ”Engaging Undeserved and At risk Youth”. Ze bezocht de organisatie The Neighbor Works in Salt Lake City.

Hun missie is arme buurten nieuw leven inblazen; Dit programma inspireerde haar en ze besloot bij terugkomst in Suriname dit “Huis renovatie programma” uit te voeren met haar NGO RUMAS, die zich richt op mannelijke jongeren die voortijdig de school verlaten en jongeren die met de justitie in aanraking zijn gekomen.

 

Het eerste gerenoveerde huis was van mw. Verginia, een alleenstaande moeder met vijf kinderen.

 

Verginia, de schoonmaakster, vroeg aan mw. Hart om iemand te vinden die garant kan staan voor een banklening van SRD 3500. Mw. Hart keek naar haar en vroeg: “Hoe betaal je dit terug? Waar en wanneer ga je overwerken en hoe doe je met je vijf schoolgaande kinderen?

Verginia werkt zeven dagen per week en heeft een laag inkomen dat nauwelijks kan voorzien in de basisbehoeften van haar familie. Haar ogen waren gevuld met tranen, toen ze haar hoofd knikte en met een trillende zachte stem antwoordde: 'Mevrouw Hart, mijn huis is letterlijk en figuurlijk een wrak, ik moet iets doen, want het gaat instorten, mijn kinderen zijn erin.

 

RUMAS-jongens die moeilijk een baan kunnen vinden, werden geselecteerd en onder leiding van Regillio Hardjopawiro, ex RUMAS-pupil thans werkzaam bij Rumas (public relation) en zijn eigen bouwbedrijf heeft, om het huis van Verginia  te verbouwen met een klein budget en het overgebleven houtmateriaal, dat was geschonken voor de renovatie van het RUMAS Huiswerkbegeleidingscentrum. Binnen 3 dagen hebben de RUMAS-jongens het huis dat uit één vertrek bestond, omgebouwd tot een stabiel huis met twee slaapkamers, keuken en woonkamer en ingericht met gedoneerde inboedel zoals bedden en een keukenset, een eettafel, een wasmachine enz..

 

 

De kernelementen bij dit project zijn armoedebestrijding en misdaadpreventie.